Beterschap wensen door een magazine te maken

Het leven kent hele mooie, maar helaas ook minder mooie momenten. Is er iemand in je omgeving ziek? En kan die gene wel een steuntje in de rug gebruiken? Dan kun je iemand heel blij maken door gewoon eens te bellen, door een kaartje te sturen of door een persoonlijk magazine te maken, waarmee je deze persoon beterschap kunt wensen.

Maak een persoonlijk magazine, met daarin verhalen over de momenten die jullie samen hebben beleefd. Vul dit aan met foto’s die mooie herinneringen oproepen. Zo kun je hem of haar even afleiden van de pijn of het verdriet. Positieve emoties kunnen bijdragen aan lichamelijk herstel.

Maak zelf, of samen een magazine voor iemand die je graag beterschap wilt wensen.

In welke situaties kun je iemand helpen met een magazine?

Via Magezino, kun je gezamenlijk een magazine maken voor iemand die een steuntje in de rug, goed kan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de onderstaande situaties:

Na diagnose of ongeval

Het kan een erg confronterend moment zijn, wanneer je van de doktor verneemt dat je (voorlopig) niet de oude zult zijn. Of wanneer je betrokken bent geraakt bij een ongeval dat de rest van je leven zal veranderen. De meeste mensen gaan op dat moment door een moeilijke tijd, waarbij ze zullen hopen op steun van familie of vrienden.

Traumatische ervaring

Een traumatische ervaring kan een mensenleven compleet op de kop zetten. Hoe ga je om met deze ervaring? En wat kun je eraan doen om dit een plekje te geven. Sommige zullen graag troost opzoeken, terwijl anderen zich zullen afzonderen. Een luisterend oor kan enorm helpen. Laat deze persoon er niet alleen voor staan en geef samen de aandacht die hij of zij nu goed kan gebruiken.

Depressie of burn-out

Een opéénstapeling van gebeurtenissen of stress kunnen ertoe leiden dat iemand (tijdelijk) geen uitweg ziet. Of niet weet hoe hij of zij weer de oude kan worden. Vaak verloopt dit proces geleidelijk en soms herkent de persoon zelf, niet direct dat een breekpunt in het vooruitzicht ligt. Ook voor familie en vrienden kan dit ingrijpend zijn. Soms is het moeilijk om over dit onderwerp een gesprek te voeren, of dringen de adviezen niet door.

Interventie voor een verslaving

Verslavingen kunnen een gevolg zijn van onvrede in iemands persoonlijke situatie. Als vriend of familielid heb je het gevoel dat je volledig aan de zijlijn staat. Alles wat je zegt is ‘niet waar’, ‘overdreven’ of ‘je hebt wel gelijk, maar ik verander toch niet’. Je hoopt tot deze persoon door te kunnen dringen, maar dit lijkt een onmogelijke opgave. Het kan een uitkomst zijn om deze persoon een brief te laten lezen. Of samen met zijn of haar omgeving een magazine te maken, waarin je de noodklok luidt. Raadpleeg ook de informatie van organisaties als de GGD.

Ongeneselijk ziek

Vaak is het een moeilijk moment, wanneer je tot de realisatie komt dat je ongeneselijk ziek bent. De ene persoon gaat makkelijker met deze situatie om, dan de ander. Wat wil je graag nog doen in het leven? Of wat is er allemaal nog mogelijk? Wat is er op dit moment belangrijk en hoe wil ik mijn nabestaanden achterlaten? Dit zijn vragen die door het hoofd zullen gaan. Als vriend(in) of familielid wil je deze tijd waarschijnlijk zo plezierig mogelijk maken. Misschien heb je nog vragen, of wil je juist nog dingen vertellen, zolang dat nog kan.

Maak zelf of samen een magazine voor de persoon die een steuntje in de rug goed kan gebruiken. Om tot iemand door te kunnen dringen, om schoon schip te maken, of simpelweg om mooie herinneringen op te halen.

Tips: magazine maken om iemand beterschap te wensen

Wat zet je in het magazine? We geven je hieronder een aantal tips!

TIP1

Beterschapswensen

Gebruik de pagina ‘Beterschapswensen’, waarop familie en vrienden een korte beterschap wens kunnen achterlaten.

TIP2

Feiten & Cijfers

Gebruik de pagina ‘Feiten & Cijfers’ om de persoon in kwestie te omschrijven. Deze pagina geeft een goede gelegenheid om een eigenaardigheid om te zetten naar een luchtig grapje.

TIP3

Levensloop

Verzamel foto’s uit het verleden. Plaats deze in volgorde van vroeger naar nu. Zo kun je in één oogopslag een impressie geven van iemands leven.

TIP4

Mooie herinneringen

Schrijf verhalen over de mooie momenten die jullie samen hebben beleefd. Deze herinneringen wekken een positief gevoel op, wat kan helpen bij het herstel. In de beschikbare sjablonen is ook ruimte om bijpassende foto’s toe te voegen aan het verhaal.

TIP5

Wat ik jou altijd al wilde vertellen

Je merkt pas wat je hebt, als het niet zo vanzelfsprekend meer is. Dat werkt ook zo met het leven. Misschien is er iets dat je al een tijdje wilde vertellen, maar nog steeds niet hebt gedaan. Vertel je verhaal, maak schoon schip of laat weten hoeveel deze persoon voor jou betekend.