Heb je een e-mail ontvangen om mee te werken aan een magazine? Het onderstaande stappenplan geeft alle info die je nodig hebt om van start te kunnen gaan. Kom je er niet uit? Vul dan (hierboven) een zoekopdracht in, neem contact op met één van de hoofdredacteuren, of stuur ons even een mailtje.

STAP1
Klik op de knop ‘Nu meewerken’ in de e-mail
STAP2
Maak een account aan (of log in als je al een account hebt)

Heb je nog geen account? Maak dan een account aan. Je ontvangt nu een e-mail met daarin een link om je account te activeren. Klik op Account activeren in de e-mail. Heb je geen e-mail ontvangen? Controleer dan ook je spam-box. Het kan een minuutje duren voordat je de mail ontvangt.

Log in via het online programma. Nu zal het document verschijnen en kun je meewerken aan het magazine.

STAP3
Pagina’s vullen

Navigeer een pagina om deze te bewerken. Hierop kun je jouw teksten en foto’s plaatsen. Ook kun je het sjabloon helemaal naar wens aanpassen. Klik hieronder op een onderwerp, voor meer informatie.

Pagina(‘s) bewerken

In de rechter kolom zie je álle pagina’s staan, óf alleen de pagina’s die je mag bewerken. Wil je een pagina bewerken? Navigeer dan naar de pagina die je wilt bewerken door erop te klikken in de rechter kolom. Klik vervolgens in de grijze bovenbalk op de knop Bewerken. Als je geen toegang hebt om een pagina te bewerken, dan is de knop Bewerken niet beschikbaar en zie je een melding ‘Geen rechten (meer) om deze pagina’s te bewerken’.

Foto’s uploaden

Klik in de linker menubalk op de knop Foto’s. Er verschijnt nu een paneel, waarnaar je foto’s kan slepen om deze te uploaden. Sleep de foto binnen de stippellijn, of klik op het Camera-icoon om foto’s te kunnen selecteren en uploaden.

Foto’s invoegen

Wil je een foto op een pagina plaatsen? Navigeer dan naar de pagina die je graag wilt bewerken, en klik op de knop Bewerken. Op de pagina staan soms lege fotokaders. Deze kun je herkennen aan het Camera-icoon. Klik op een leeg fotokader. Er verschijnt nu links in het programma een paneel, met daarin de foto’s die je eerder hebt geüpload. Klik op een foto om deze in het geselecteerde fotokader te plaatsen.

Staat er nog geen fotokader op de pagina? Klik in de linker menubalk op de knop Foto’s, en klik daarna op een foto naar keuze. Er wordt nu een nieuw fotokader aangemaakt en de foto verschijnt nu op de pagina die je aan het bewerken bent.

Lees ook de pagina’s: Foto invoegen, Foto vervangen, Foto uploaden

Tekst plaatsen

Navigeer dan naar de pagina waarop je graag een tekst wilt invoegen of aanpassen, en klik op de knop Bewerken.

Zie je nog geen tekstkader op de pagina staan? Voeg dan een tekstkader in, via de grijze bovenbalk. Klik op InvoegenTekst om een nieuw tekstkader in te voegen.

Dubbelklik op een tekstkader en klik vervolgens nog 1 keer op de positie (binnen het tekstkader) waarop je de cursor wilt plaatsen. Je kan nu een tekst typen of een tekst te plakken.

Lees ook: Tekst opmaken, Tekst kopiëren en plakken

Tip: houdt rekening met de hulplijnen

Plaats teksten niet tegen de snijlijn, maar houdt deze zo veel mogelijk binnen de margelijn. Gebruik je een foto of gekleurd blok als achtergrond? Plaats deze dan niet tegen de snijlijn, maar trek deze door tot aan de buitenlijn. Door de hulplijnen op de juiste manier te gebruiken, kun je voorkomen dat:

  • Er witte lijntjes langs een pagina zichtbaar (kunnen) zijn in het geprinte magazine
  • Er een deel van een tekst of letter zal worden afgesneden

Lees daarom de pagina’s: snijlijn, margelijn en buitenlijn voor meer informatie.

STAP4
Markeer de pagina als ‘Klaar’

Ben je klaar met het bewerken van de pagina(‘s)? Klik dan op Markeer als klaar. De hoofdredacteur(en) zien dan een groen streepje onder de pagina, waaraan zij kunnen herkennen dat de pagina helemaal klaar is. Op die manier weten zij wat er nog moet gebeuren voordat het magazine besteld kan worden.

Kan ik een eigen exemplaar bestellen?

Helaas kan alléén de initiatiefnemer een bestelling plaatsen voor dit magazine. Wil je zelf ook een exemplaar ontvangen van dit magazine? Natuurlijk kun je in dat geval wel de initiatiefnemer vragen om een extra exemplaar te bestellen. Wanneer je meerdere exemplaren tegelijk besteld, zal ook de prijs per stuk lager zijn.

Heb je binnenkort een speciale gelegenheid, waarvoor je zelf het initiatief wilt nemen om een magazine te maken? Lees dan: Beginnen met het maken van een magazine.

Tags: Hoofdredacteur, Redacteur